La Cave Du Prieuré

Om området Savoie:

Selvom mange skisportselskende danskere kender området, er dets vine stort set ukendt land for os. Savoie ligger lige øst for Lyon, hvor Alperne begynder at rejse sig, og der er ikke langt til kendte skisportsdestinationer som Val Thorens og Tignes.

Det kan kun anbefales at tage en afstikker fra skiferien for at smage på de lokale vine. Der er delikate bobler, syrefriske hvidvine og lette, saftige rødvine. De fleste er oven i købet så lokale, at de kun kan opdrives der!

Fra skiløjper til maleriske vinmarker

Savoie byder på charmerende landskaber med en del dramatiske stigninger og fald. Ind imellem er der vandløb og søer og blandet landbrug. Områdets areal er stort, men der kan være langt mellem de vindyrkende dele, og reelt er Savoie en mosaik af små separate områder. Det befinder sig på grænsen til, hvor det kan lade sig gøre at dyrke vin, og markerne ligger derfor spredt rundt omkring i små klynger. Disse steder er gennem tiden nøje udvalgt, så druerne har optimale forhold til at modne i det kølige klima. De fleste vinmarker ligger på mere eller mindre stejle syd- og østvendte skråninger. Man ser ofte vinmarker med frodigt, naturligt bunddække for at undgå erosion. Der arbejdes oftest manuelt, da det er vanskeligt at arbejde med maskiner. Det opbrudte landskab danner mange forskellige terroirs, og da produktionen er fordelt på mange små vinbrug er forskelligheden stor.

Friske hvide, saftige røde og forførende rosé

Jacquère er hoveddruen, og den giver forfriskende vine med en fin aroma af pærecider. Den næst mest plantede, men nok mest interessante, drue er Altesse (ofte kaldet Roussette), som er syrlig og mineralsk med en fin smag af æble. Man finder også den saftige Chasselas, der især er kendt fra den anden side af bjergene i Schweiz. En anden kending blandt de hvide vine er Roussanne (ofte kaldet Bergeron), som stammer fra det nærtliggende nordlige Rhône. Den giver runde vine med smag af grønne ferskner og friske bjergurter. Sjældne sorter som Molette og Gringet er ekstremt lokale, men ikke uinteressante.

Savoies rødvine hører til i den lette og elegante ende af spektret. Den indfødte Mondeuse kan være mesterlig, mørk i farven, og med en duft og smag af saftige, sorte kirsebær og en peberkrydret finish. Gamay giver saftige og bløde vine med smag af hindbær. Der laves også uimodståelig Pinot Noir, der giver meget høj værdi for pengene.